Buenos días*, tak
mogliby przywitać się pierwszoklasiści z mieszkańcami kraju, w którym znaleźli się podczas ostatniej kulinarnej podróży. Odwiedzili kraj położony na
drugiej półkuli, w którym wszyscy uwielbiają Quesadillas (czytaj kjesadijas).
* po polsku znaczy dzień dobry
Quesadillas to chyba najbardziej znane meksykańskie danie. W
wersji podstawowej to po prostu tortilla z serem, ale tak naprawdę to co
włożymy do środka zależy tylko od nas. Najczęściej podawana jest z kurczakiem,
chorizo i owocami morza. Pierwszoklasiści swoje Quesadillas
zrobili z kurczakiem, serem, papryką , pomidorkami i ogórkiem. Pychotka!
Przepis na quesadillas
klasy 1 a
Składniki:
Placki tortilli (parzysta
ilość)
Żółty ser
Gotowany kurczak
Papryka: zielona, czerwona,
żółta
Pomidorki koktajlowe
Ogórek zielony
Papryka w proszku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz tortilli) należy pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce,
- Na placek tortilli nałożyć żółty ser (równomiernie),
- Na ser nałożyć pozostałe składniki, zostawiając centymetrowy brzeg,
- Posypać papryką w proszku (można dodać inne przyprawy),
- Nałożyć na całość drugi placek tortilli i docisnąć brzegi (ponownie docisnąć brzegi gdy ser na tortilli nieco się rozpuści),
- Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 165 stopni.
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.