Na zajęcia kulinarne do kuchni uczniowskiej przyszły dzieci z przedszkola nr 14, znajdującego się niedaleko naszej szkoły. Tym razem przedszkolaki z pomocą naszej Pani Nauczycielki upiekły babeczki
z cukinią i orzechami.
Przepis i relację zdjęciową
znajdziecie poniżej.
W naszej kuchni uczniowskiej już od
najmłodszych lat dzieci mogą stawiać swoje pierwsze kroki w gotowaniu.
Nauczyciele zawsze służą pomocą i
wyszukują dla naszych małych kucharzy ciekawe i zdrowe przepisy.
Babeczki z cukinią i orzechami
Składniki:
·250
g mąki pszennej z pełnego przemiału
·200
g zmielonych orzechów laskowych (mogą być inne lub migdały)
·1
łyżeczka cynamonu
·2
łyżeczki proszku do pieczenia
·pół
łyżeczki sody oczyszczonej
·szczypta
soli
·3
duże jajka
·150
ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
·180
g brązowego cukru
·250
g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce,
ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej
cukinii można wydrążyć środek).
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę
oczyszczoną, cynamon, sól - wymieszać, przesiać. Wymieszać ze zmielonymi
orzechami laskowymi, odłożyć.
W osobnym naczyniu
lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier. Dodać odłożone suche
składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników.
Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
Bardzo fajny pomysł na muffinki
OdpowiedzUsuń