Przed świętami wszyscy pieką świąteczne zajączki, kurki, baranki.
Drugoklasiści postanowili wyłamać się z tego schematu. Na zajęciach
kulinarnych upiekli rumiane drożdżowe bułeczki w kształcie świnek, co więcej w
każdym brzuszku rumianej świnki znalazł się zdrowy farsz z soczewicy, marchewki
i cebuli. Pychota.
Czy wiesz, że....
Soczewica
to roślina strączkowa szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana
była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Indiach była głównym składnikiem
popularnego dania „dhal”. W starożytnej Grecji i Rzymie soczewica uchodziła za
potrawę dla ubogich. W kulturze
żydowskiej przygotowana z pszenicą była spożywana jako danie pokutne.W Europie największe uprawy posiadają
Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak
zyskuje na popularności. Powinna znaleźć się w naszej diecie ponieważ zawiera
bardzo dużo białka.
Przepis
na bułeczki:
Składniki
Farsz:
· 1 puszka soczewicy, ugotowanej na parze
· 2
marchewki
· 1
cebula
· 2
łyżki oliwy
· Sól
· Pieprz
Bułeczki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 20 g drożdży
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka ciepłego
- 1 jajo
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cukru i soli
Dodatkowo: żurawina lub rodzynki na oczy
Przepis
wykonania:
- Wyrobić ciasto drożdżowe, zostawić w cieple do wyrośnięcia na pół godziny.
- Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na placek 5 mm, wykrawamy szklanką kółka-to będą głowy świnek.
- Nakładamy farsz, smarujemy brzegi wodą i przykrywamy drugim kółkiem, dobrze zlepiamy brzegi.
- Malutkim kieliszkiem lub naparstkiem wykrawamy malutkie kółeczka-to będą noski świnek, naklejamy je na środku głowy, patyczkiem robimy małe dziurki.
- Następnie wykrawamy większe kółeczka, dzielimy je na połowę i z każdej połówki robimy zawijane uszko, doklejamy do głowy.
- Oczka robimy z żurawiny lub rodzynek, mocno wciskamy je w ciasto.
- Tak uformowane świnki zostawiamy na blasze do podrośnięcia jeszcze ok. 20 min.
- Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, każdą świnkę smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min ( aż będą rumiane). Piekarnika nie trzeba rozgrzewać wcześniej.
SMACZNEGO
Fajnie wyglądają te ciasteczka
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja! Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kreatywne podejście do tematu
OdpowiedzUsuńŚwinki jak żywe :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń