środa, 10 lutego 2016

Ciasteczka walentynkowe

Wszystkim obchodzącym święto zakochanych prezentujemy pomysł na wykonanie smacznych walentynkowych ciasteczek. Oczywiście motyw czerwonego serduszka jest w nich najistotniejszy. Takie serduszkowe ciasteczka można upiec także z innej okazji, np. z okazji Dnia Matki.
 

 

Ciasteczka walentynkowe






Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 całe jajka
  • 1 – 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Wszystkie składniki mieszamy razem i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na dwie równe części. Jedną z nich zabarwiamy na czerwono barwnikiem spożywczym z żelu. Każdą cząstkę ciasta lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
 
Kiedy jasne ciasto jest już schłodzone, wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 – 4 mm. Wykrawamy większe serca lub okrągłe ciasteczka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopiero wtedy wykrawamy w każdym z nich serduszko, wyjmujemy ciasto ze środka, a w puste miejsce wkładamy wycięte tą samą foremką serca z czerwonego ciasta (staramy się je rozwałkować na tę samą grubość). Lekko dociskamy miejsce złączenia. Pieczemy przez około 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia brzegów ciasteczek.
 
 
















 





 

Niech ten przepis i galeria zdjęć staną się dla Was inspiracją w przygotowywaniu walentynkowych smakołyków... i pamiętajmy o tym, że okazji by wyrazić uczucia jest wiele, korzystajmy z nich, nie tylko od święta :)
 
Milutko pozdrawiają Kulinarni Mistrzowie z klasy 3 a.

 

źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią. Zdjęcia wykonała Mama Sylwia.

2 komentarze:

Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.