Takie
„rozkicane” króliczki piekli uczniowie klasy 3a. Króliczki były
„rozkicane”, bo w ich brzuszkach był serek, który trzecioklasiści wykonali
własnoręcznie z mleka „prosto od krowy”, a ponadto dwukrotnie zwiększyły
swoją objętość. Jak to się stało? ….To za sprawą drożdży, które są
mikroskopijnymi grzybami, lubiącymi słodycze tak jak my. Jeśli zapewni się im dodatkowo ciepło, zaczynają się
rozmnażać, nadymać i wytwarzać gaz zwany dwutlenkiem węgla.
Jeśli chcecie
się dowiedzieć, jak to się dzieje, że ciasto rośnie, zamieńcie na chwilę swoją
kuchnię w laboratorium i przeprowadzicie proste doświadczenie: drożdże i cukier wrzućcie do butelki, zalejcie wodą,
nałóżcie na szyjkę butelki balonik, energicznie nią wstrząsajcie i
…obserwujcie.
Zachęcamy także do
obejrzenia filmu z cyklu : Dlaczego? Po co? Jak? właśnie o drożdżach:
Przepis na
króliczki:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
- 2 jajka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
Składniki
na serowe nadzionko: ser biały
(ok. 20 dag) zmieszaj z cukrem (w proporcjach odpowiadających Twoim kubkom
smakowym), żółtkiem jajka i cukrem waniliowym. Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj
łyżeczkę cukru, wymieszaj, pozostawi w naczyniu na 15 minut by lekko podrosły.
Do przesianej mąki dodaj jajka, drożdże, cukier, zagnieć ręką. Pod koniec
dodaj stopione masło. Wyrabiaj je zwyczajnie ręką albo przy pomocy robota.
Pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 30
mniej więcej równych części, formując z nich na podsypanym mąką blacie
placuszki. Na każdy nałóż łyżeczkę serka. Zlep porządnie bułeczki, jak
pierogi. Uformuj podłużne wałeczki. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Po upływie tego
czasu zrób nożyczkami po dwa nacięcia w miejscu gdzie powinny znaleźć się uszy
króliczków. Nacięcia mogą być bardziej poziome i dłuższe lub pod skosem i
krótsze. Zrób również króliczkom oczy za pomocą wykałaczki. Bułeczki piecz
10-15 minut w temperaturze ok 220 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim
przestudzeniu możesz je polukrować.
|
Kolorowych jajeczek,
Rozczochranych owieczek,
Rozkicanych króliczków,
Pyszności w koszyczku
I mokrego ubranka
W dniu świątecznego lanka!
Rozczochranych owieczek,
Rozkicanych króliczków,
Pyszności w koszyczku
I mokrego ubranka
W dniu świątecznego lanka!
przyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń