wtorek, 5 kwietnia 2016

Na dobry humor...drożdżowe zające i gorące kakao


W klasie 1 d podczas zajęć kulinarnych panuje wyśmienity nastrój, w kuchni uczniowskiej roztacza się wspaniały aromat ciasta drożdżowego, z którego powstają pyszne zajączki (poniżej znajdziecie przepis i sposób ich wykonania). Wszystkie buzie pierwszaków uśmiechają się szeroko, a to za sprawą również aromatycznego napoju czekoladowo - mlecznego. Dzieciaki zadowolone zajadają drożdżowe zające i popijają gorącym kakao : )



Zajączki z ciasta drożdżowego

– składniki dla jednej grupy (8 dzieci)



Składniki:

1,5 kg mąki

3 jajka

3 szklanki mleka

50 g drożdży

100 g masła

łyżeczka soli

2 łyżki cukru

100 g masła

roztopione masło do posmarowania zajączków





elementy dekoracji zajączków:

rodzynki – na oczka




Przepis na zajączki:


Rozkruszamy drożdże w ciepłym mleku i mieszamy z cukrem. Odstawiamy, by podwoiły objętość.

W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto – ma odchodzić od rąk. W razie potrzeby – podsypujemy je jeszcze mąką.

Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą oprószamy mąką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.

Każde dziecko ze swojej części ciasta robi dwa zajączki (więc przecina ciasto na połowę).

Każdy kawałek dzieli na trzy części: mały kawałek odrywa na ogonek, drugi większy na głowę, oraz trzeci największy pozostawia na tułów. Z największego kawałka mały kucharz roluje wałeczek długości ok. 35 – 40 cm i luźno zakręca „ślimaczka”, tak, by ciasto miało miejsce jeszcze urosnąć (tułów), z krótszego wałeczka formuje głowę wraz z uszami tworząc coś na kształt litery „ V” i mocuje ją nad „ślimaczkiem”, wciskając głęboko rodzynkę (oczko zajączka ). Z najmniejszej części dziecko formuje małą kuleczkę i przyciska ją do tylnej części spirali tworząc ogonek zajączka.  Dokładnie tak samo postępuje z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe zajączki przekłada na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia, w dosyć dużych odstępach od siebie, by mogły jeszcze „urosnąć”. Blaszkę z zajączkami przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 25 min. Pieczemy w temperaturze 150°C przez ok. 30 minut (pilnujemy, by zbytnio się nie zrumieniły, w razie potrzeby można je przykryć papierem do pieczenia). Po lekkim ostudzeniu smarujemy zajączki roztopionym masłem.

Zajączki, po wystygnięciu podajemy z gorącym kakao. Smacznego!
















1 komentarz:

Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.