wtorek, 5 kwietnia 2016

Włoskie klimaty, czyli smaczna i zdrowa Granola*




* Granola (słowo ang., pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica).


Granola to kolejna alternatywa domowej owsianki, nie zawsze lubianej przez dzieci. Może być idealną  śniadaniową przekąska albo zdrowym podwieczorkiem. Robi się ją z płatków owsianych, rodzynek, orzechów, migdałów, nasion słonecznika, dyni, suszonych owoców           i miodu. Wszystkie te składniki piecze się do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem czasami z owocami.


O tym, że granola może być smaczna, przekonały się przedszkolaki. Do jej skomponowania  wykorzystały: płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, nasiona słonecznika i dyni, miód         i trochę oleju. Wszystkie te składniki dzieci dokładnie połączyły i wysypały na blachę pokrytą papierem do pieczenie. Wystarczyło 30 minut, by masa w temperaturze 170 stopni C zamieniła się w złocistą, chrupiącą granolę. Należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia  masę zamieszać  kilka razy.


Przedszkolaki  swoją  granolę dodały do jogurtu naturalnego, wzbogaciły swój deser suszoną żurawiną, truskawkami i kawałkami jabłek.

Rada dla wielbicieli pieszych wędrówek:

Granola jest praktyczną przekąską dla osób wybierających się w długie piesze wędrówki. Jest lekka, łatwa w przechowywaniu i rewelacyjnie uzupełnia zasoby energii. Może też służyć, jako zdrowa posypka do ciast i deserów.










 












źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)

1 komentarz:

Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.