* Granola
(słowo ang., pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica).
Granola to kolejna alternatywa domowej owsianki, nie zawsze
lubianej przez dzieci. Może być idealną śniadaniową przekąska albo zdrowym podwieczorkiem.
Robi się ją z płatków owsianych, rodzynek, orzechów, migdałów, nasion
słonecznika, dyni, suszonych owoców i miodu. Wszystkie te składniki
piecze się do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem
czasami z owocami.
O tym, że granola może być
smaczna, przekonały się przedszkolaki. Do jej skomponowania wykorzystały:
płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, nasiona słonecznika i dyni, miód i trochę oleju. Wszystkie te składniki dzieci
dokładnie połączyły i wysypały na blachę pokrytą papierem do pieczenie.
Wystarczyło 30 minut, by masa w temperaturze 170 stopni C zamieniła się w
złocistą, chrupiącą granolę. Należy pamiętać, aby w trakcie pieczenia
masę zamieszać kilka razy.
Przedszkolaki swoją granolę dodały do jogurtu
naturalnego, wzbogaciły swój deser suszoną żurawiną, truskawkami i kawałkami
jabłek.
Rada dla wielbicieli pieszych wędrówek:
Granola jest praktyczną przekąską dla osób wybierających się w długie piesze wędrówki. Jest lekka, łatwa w przechowywaniu i rewelacyjnie uzupełnia zasoby energii. Może też służyć, jako zdrowa posypka do ciast i deserów.
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią
(Wychowawczynią klasy 3 a)
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń